tirsdag, februar 17, 2009

Er gutter mer verdt enn jenter?

VG skriver at en svensk kvinner har tatt abort to ganger fordi fosteret hun ventet var ei jente. Hun hadde flere jenter fra før av, og ønsket seg nå en gutt. Saken har selvsagt skapt oppmerksomhet. For skal det virkelig være mulig å velge bort et foster på grunn av kjønnet? Er virkelig en jente mindre verdt enn en gutt?

Svaret for de aller fleste av oss blir selvsagt nei. Jenter og gutter er like mye verdt. Men spørsmålet blir, hva er det som bestemmer menneskets verdi?

I dag er det slik at abort er tillatt inntil 12.svangerskapsuke. Er det spesielle medisinske årsaker til det kan man søke om å få utført abort inntil 18.uke. En mulighet svært mange benytter seg av om det oppdages funksjonhemming hos fosteret.

Fremskrittspartiets Ungdom tar nå til orde for å utvide abortgrensen til 18 uker. Det er ikke samfunnets oppgave å bestemme hvem som skal fødes, sier de. Det har de selvsagt helt rett i. Men konsekvensen de trekker av den konklusjonen er desverre helt håpløs. En utvidelse av grensen vil føre til større frihet for kvinnen. Den enkelte skal få bestemme hvem som har livets rett.

Da kan man spørre seg:
Oppleves et barn med funksjonshemming som en straff?
Har det barnet mindre verdi?

Og for å gå tilbake til kvinnen i Svergie. Er det verre å tillate abort basert på kjønn enn på fosterets helse?

Jeg mener nei. Begge deler er feil. La oss som samfunn verne om livets ukrenkelige verdi, for alle.

Salme 139, vers 16 (Bibelen):
Du så meg den gang jeg var et foster,
i din bok ble alt skrevet opp;
mine dager ble dannet
før en eneste av dem var kommet.

3 kommentarer:

O'Bakken sa...

Abort er groteskt drap, intet mindre, som stakkars ungjenter gjør i god tro fordi legen har oppfordret dem til å gjøre det. Et overgrep mot kvinnen, et drap av et barn.

O'Bakken sa...

Og denne såkalte "selvbestemmelsesretten" er heller intet annet enn et overgrep. Det siste jeg hadde ønsket som nygravid kvinne i abortkvaler, var en potensiell far som skygget unna alt ansvar bare for å kunne si "det er du som bestemmer". Slik kan han gå med nyvaskedem, rene hender (ikke ulikt Pilatus) fra hele dilemmaet, mens kvinnen sitter igjen med ansvar, smerte, alene-følelse og skyldtyngethet.

Kvinnefrigjøring er det i allefall ikke. Snarere tvert imot.

Anonym sa...

I islam er gutter dobbelt så mye verdt som jenter.

Så fortsett man å stemme på de som tar inn islam da er det bare et spørsmål om tid før dette blir tatt inn i norsk lov (flertall).

The cold truth